Overslaan en naar de inhoud gaan

Erkend Friturist

Wil je snel rijk worden? Een frituur, dat draait toch altijd!? En frieten bakken dat kan werkelijk iedereen! Dit soort stereotype uitspraken zijn slechts een greep uit de vele misvattingen die over de frituursector bestaan. En daar wou Horeca Vlaanderen in 2022 voorgoed komaf mee maken.

Sinds de afschaffing van de vestigingswet kan iedereen een frituur opstarten, met een grote verscheidenheid aan eethuizen, snackbars, frituren en restaurants tot gevolg. “De echte friturist” dreigt dan ook verloren te gaan. Daarom riepen Horeca VlaanderenNavefri (= Nationaal Verbond van Frituristen) en Vlaio (Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen) in het voorjaar van 2022 de erkenning van het vakmanschap officieel in het leven: “Erkend Friturist”. 

Een Erkend Friturist is een vakman die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zet. Deze ambassadeur van de friet ondertekent de visie alsook de missie van het Vlaams Culinair Manifest en voldoet aan vereisten zoals voldoen aan alle voedselveiligheidsnormen van het FAVV, verse frieten gebruiken als grondstof én minstens vijf jaar ervaring hebben. 

Graag meer informatie? Klik dan hier

Wil jij ook een Erkend Friturist worden? Doe hier jouw aanvraag